Najlepšia káva?

Záleží len na Vás, čo Vám chutí.

Neexistuje jediný správny spôsob prípravy kávy. Arabica alebo Robusta? Kyslejšia alebo horkejšia? Espresso alebo filter? Otázok je veľa. Naše Zrnko Vám predstaví Naše tipy pri príprave kávy.

Kávička_Naše Zrnko

 

NAše tipy pri príprave kávy

1. Kúpte si čerstvo upraženú výberovú kávu

Rozdiel medzi komerčnou a čerstvo praženou kávou Naše zrnko je obrovský. Naše zrnko používa obaly s aroma ventilom, ktorý pomáha k uchovávaniu čerstvosti kávy. Káva po upražení produkuje CO2 (oxid uhličitý), ktorý je potreba zo sáčku vypustiť von. Tomu napomáha práve daný ventil, ktorý ale na druhej strane nedovolí prepustiť vzduch dovnútra sáčku. 
My Vám kávu doručíme už do dvoch dní od upraženia! To je tá správna doba aby po upražení v zrnách došlo ešte k uvoľneniu všetkých potrebných chutí.

2. Kávu si pomelte tesne pred jej prípravou

Mletie kávy tesne pred prípravou má najväčší vplyv na jej vôňu a chuť. V ideálnom prípade by mala byť káva spotrebovaná už 15 minút po pomletí. Vákuové dózy tento čas dokážu predĺžiť, avšak aj napriek tomu káva postupom času zvetráva a dochádza k strate jej typickej vône a chuti. V prípade ak ešte nevlastníte mlynček na kávu, pozrite do našej ponuky v časti príslušenstvo.

3. Použite filtorvanú vodu 

Zatuchnutá, poprípade špinavá voda Vám určite nedopraje lahodný pôžitok z kávy. Z tohoto dôvodu doporučujeme používať ideálne filtrovanú vodu alebo vodu, o ktorej kvalite ste presvedčení.

4. Pripravte si ju spôsob, ktorý preferujete

Dnes si kávu dokážete pripraviť desiatkami rôznych spôsobov, ale ktorý je ten správny? My v Našom zrnku nie sme zástancom jedného spôsobu prípravy kávy. Prečo? Pretože ten správny spôsob neexistuje. Každý by si mal kávu pripraviť tak, ako mu chutí a aké má možnosti. Rozhodli sme sa ale spísať pár alternatívnych spôsobov, ktoré využívame najčastejšie doma a na naších cestách. V blízkej budúcnosti na našich webových stránkach a sociálnych sieŤach nájdete aj konkrétnejšie recepty na prípravu.

  • Moka konvička ( "koťogo" )
    Máte radi espresso? Moka konvička môže byť ideálnou variantou na doma, či na cesty ako si v domácich podmienkach pripraviť kávu, ktorá sa chuťou najviac podobá espressu. Do spodnej časti moka konvičky nalejte horúcu vodu po úroveň ventilu. Vložte filter, ktorý naplníte až po okraj mletou kávou. Zašrubujte hornú časť a postavte na šporák. Akonáhle začne káva pretekať, počkajte 30 sekúnd a následne si môžete vychutnať silnú chuť kávy.

  • Aeropress
    AeroPress je relatívne nový prístroj na prípravu kávy. Hodí sa na prípravu doma ale aj na cesty, pretože je ľahký, skladný a skoro nerozbitný. Pri príprave kávy v AeroPresse si každý nájde svoju najlepšiu receptúru, pretože umožňuje nastavenie teploty, času a množstva kávy.

  • Frenchpress
    Jedná sa o jeden z najstarších spôsobov prípravy kávy. Hrubo namletú kávu (12 g) zalejte 200 ml horúcej vody a poriadne premiešajte. Po približne 4 minútach pomocou piestu stlačte mletú kávu dolu. Následne si môžete vychutnať lahodnú chuť kávy. 

  • V60 Dripper
    Tento spôsob patrí medzi najjednoduchšie spôsoby prípravy, ktorý pochádza z Japonska. Budete potrebovať filter, ktorý vložíte do V60. Nasypete mletú kávu (20g) a tú zalejete 40 ml horúcej vody. Premiešate, počkáte 30 sekúnd a následne doleje ďalších 290 ml horúcej vody. Celkový čas prípravy by nemal byť dlhší ako 4 minúty.
 5. Nezabudnite kávu ovoňať a poriadne si ju vychutnať 

 
⇒ POZRITE SI KVALITNÉ ČERSTVO PRAŽENÉ KÁVY NAŠE ZRNKO